Ентеробиоза – узроци, симптоми, дијагноза, лечење

Ентеробиоза - узроци, симптоми, дијагноза, лечење

Ентеробиосис – паразитска, прилично честа болест, која је узрокована малим паразитима – пинвормима. По правилу, пинворми паразитизују у доњим деловима црева. Под повољним условима, хелминти могу ући у женске гениталне органе и имати токсичне, алергијске и механичке ефекте на тело.

Узроци ентеробијазе

Најчешће, инфекција се јавља кроз контаминиране предмете или прљаве руке. Особа која додирује кожу у анусу, инфицира руке јајима пинула. Такође, инфекција може изазвати контаминацију руку из кревета и доњег веша, где ларве долазе из коже болесне особе. Већ је доказано да бубашвабе и муве могу носити пинула јаја. Ентеробиоза је врло честа паразитска болест, која се сматра најчешћим инфективним проблемом у свету.

Симптоми ентеробијазе

Главни симптом ове паразитске болести је изузетно упорног ноћног свраб у аналног подручја, која се периодично понављају, у зависности од фазе развоја паразита. Пацијенти често доживљавају мучнину, недостатак апетита, дијареју, поремећај спавања, вртоглавицу итд. Црви могу изазвати развој дерматитиса и екцема у ануса и перинеуму, а жене глисте не ретко изазвати вулвовагинитис.

Дијагноза и лечење ентеробијазе

Коначну дијагнозу одређује специјалиста на основу детектованих јаја и пинворма. Лечење ове болести треба изводити на свеобухватан начин, истовремено за све особе у контакту са пацијентом. Постељину и доње рубље треба темељно пеглати са максималном температуром. За механичко уклањање пинворма и слузи у подручју ануса, памучни брис се администрира ноћу. За брзу и ефикасну дехелминтизацију користе се пиперазин, пиранел, вермокс и други слични препарати.

Спречавање ентеробијазе

Главне препоруке о хигијенском режиму код избијања ентеробиоса укључују активности као што су:

1. Инвазивни пацијенти треба да спавају у затвореном вешу – са еластичним тракама око струка и ногу;
2. Ентеробиоза је паразитска болест прљавих руку. Чистоћа ноктију и рукама – основа за успешан опоравак;
3. Обавезна мера за рани опоравак је ерозија прианалног подручја ноћу и ујутро након буђења;
4. Ако је пацијент забринут због свраба у анусу, тада пре спавања може се извршити сода клистир;
5. Потребно је свакодневно прање тела сапуном, туширати;

У присуству инфестације после вечерњег тоалета и хигијенских процедура, препоручује се поставити памучни брис за ноћ у анус подручју. Ова мера спречава ширење врста пинворм, ослобађа пацијента од свраба и иритације, као и спречава заползанииа паразите у вагини код жена и девојака.

Према А.В. Маркин, примену код пацијента само када ентеробиозе вате умањује инвазированности 2 – 6 пута, док поступак медицински третман смањује заразе 2 пута. Стога, могуће је да се носи са паразитима и без лекова, ако је јасно поштује све хигијенске мере прописане од стране лекара у року од месец дана. Неопходно је извршити мокро чишћење сваки дан, сваки дан да промени постељину и рубље, ујутру и увече испрати са топлом водом и сапуницом, ноћу обавезно носе уске одеће, што пре скуване и испеглана гвожђа. Пацијентима са ентеробијазом често је потребно обрисати нокте, испирати руке сапуном пре сваког оброка и након одласка у тоалет.

1
Ссылка на основную публикацию
2019