Аргентина – одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографије, мапа

Аргентина - одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографије, мапа

Аргентина – Јужноамеричка држава са републичком владином облику. Ова земља се налази у југо-истоку континента, такође припада источно од Огњене и Статен Исланд и неколико мањих острва. Са запада: Аргентина дели своје границе са Чилеом, у северо-истоку – са Уругваја и Бразила, на северу – са Парагваја и Боливије. Атлантски оцеан пере источне територије земље. Еартх Малвини и Фокландска острва су још увек контроверзна за Аргентину и Велику Британију.

У Аргентини живи око 40 милиона људи. Бивша шпанска колонија у Аргентини практично нема аутохтоног становништва, која је истребљена у колонијалном периоду. Преци модерне нације били су бројни имигранти из Европе. Формирање етничког састава земље десило се у 19-20 вековима.

Данас је скоро 85% становника беле. Индијци (већ помешани са белцима) су само 4%. А удео аутохтоних племена (мапуцхе, тоб, улоге, матако) чини само половину процента свих становника државе.

Међу имигрантима постоји велика разноликост: Италијани и Шпанци су у већини, а затим по броју затим француских, Јермени, Немци, Енглези, Чеси, Пољаци, Роми, Арапа и малом количином Словена.

Међу религијама превладава католицизам. За католике, 90% верника Аргентине сматра се самим.

Званична валута земље је аргентински пезо. Састоји се од 100 центавос. У мењачницама за 10 пезоса можете добити нешто више од 2 немачке марке (2,14).

Из историјских разлога, шпански језик је постао службени језик. За неке активности (запослени у банкама и владиним агенцијама, продавци у скупим продавницама) потребно је знање енглеског језика.

Аргентина – главни и главни градови

Главни град Аргентине био је Буенос Аирес. Има око 12 милиона становника. По овом показатељу, град је био међу десет највећих мега-градова на свијету.

Шпанско тумачење имена звучи као “Град Свете Тројице и Лука Маријине даме”. Ево владе државе.

1

У 19. веку одобрена је подела града у 48 округа. Од тада, структура није промењена. Град има два рођендана. 1536. године основана је, а 1580. године је обновљена након напада Индијаца и потпуног пуцања.

Данас, Буенос Аирес је културни и едукативни центар Аргентине. Постоје две важне образовне институције земље: Национални институт и Универзитет у Буенос Аиресу.

Главни град се више пута покушавао пребацити у друге градове. Али сваки закон који се односи на ову тему добио је забране од председника и остао без ратификације. У овом тренутку Конгрес поново разматра могућност кретања капитала.

Главни проблем Буенос Аиреса су сиромашнији четврти (сламови). Њихова пренасељеност је повезана са константним процесом миграције руралних становника у град, као и са миграционим токовима из различитих земаља. Упркос напорима власти, задатак смањења густине у овим областима и даље није решен.

Остали већи градови су: Аргентина Кордоба (1,34 милиона.), Розарио (1,24 милиона.), Мендоса (885-ог.).

Аргентина – одмор и излети

Аргентина има обалу од 2,5 хиљада километара. У условима благог топле климе, рекреација на плажи постала је омиљена опција за забавне активности за домаће људе и посетиоце. Градови главних насеља: Мар дел Плата и Мирамар. У њиховим поморским зонама постоје стотине хотела.

За роњење у Аргентини постоје сви услови. Пуерто Мадрин је забавни центар за љубитеље пливања под водом и роњење. Град се налази на острву Валдез. Дубина роњења достиже 60 метара. Вода је довољно чиста, видљивост је 15 метара. На дубини, температура воде пада на +4 степена. Дно изгледа хладно. Овај ефекат створен је захваљујући бијелим сунђери, који овде – невероватна количина.

Аргентински Анди од маја до септембра срећу скијаше. Најпопуларнији ресорт је Сан Царлос де Барилоцхе, који се налази у регији Патагонија. Спуст је опремљен најбољим лифтом у Јужној Америци. Чак и током лета ресорт није празан. Језеро са истим именом је добро место за риболов, а шумска подручја око акумулације су пуна дивљачи, за која је отворен лов.

Интересовање за госте представља излете на вулкане. Тронадор (3554 м) је изумрла вулкан. Атрактиван је за пењалице, јер се сматра класичном варијантом пењања до самита.

У Аргентини иду да побољшају своје здравље. Термално купалиште Балнеал налази се недалеко од Каваху, скијалишта. Основа лечења су врелци, повољна клима и чист ваздух.

За екотуризам занимљиве су подручја националних паркова, недирнута од стране цивилизације. Највећи од њих – Игуазу, Лос Цадонес, Фитзрои, Ел-Кокуна и многи други.

Аргентина – атракције

Природне атракције су главни објекти који привлаче туристе у ову земљу. Међутим, за почетак познанства са Аргентином слиједи, ипак, из главног града Буенос Аиреса. Постоји много тргова (Плаза де Ла Републица, Плаза дел Цонгресо, Плаза Доррего и др.). Антикварнице су одабрале ове делове града за организовање трговине. Овде можете купити антиквитете као сувенир.

Безбедно интересовање гостију је најстарија зграда града – градска вијећница Цабилдо. У њему је музеј. Међу другим познатим местима су и “Пинк кућа”, католичке цркве, председничка палата.

Ако желите да купујете, онда бисте требали ићи на улицу Санта Фе, гдје су концентрирани модни бутици. Велики број барова и ресторана налази се у подручју Сан Телма.

Међу стотинама музеја града свакако има оних који желе посјетити безусловно. Популарни музеји:
• Ликовна уметност,
• Национални,
• Уметничка галерија,
• Историјски и други.

У другом великом граду – Кордоби, познат је Универзитет у Сан Карлосу. Градски историјски музеј сматра се највећим и нај информативнијим у цијелој земљи.

Безусловна природна вриједност Аргентине је Игуазу водопад. Налазе се у истом парку, на граничној територији Парагваја, Аргентине и Бразила. Посебно је лепа каскада, која се састоји од 14 водопада.

На острву Огњене туре полазе од потребе упознавања са специфичностима зоне. Заштићен владе Ред Фок, канадски дабар, гуанацо, кондор, вранац, жуто-носа гуске које живе овде.

Од Тиерра дел Фуего, туре се редовно организују на Антарктику, на локацију аргентинске војне базе.

Аргентина – време (клима)

Екстремни север из Аргентине налази се у тропској климатској зони, централни део земље је субтропски, а јуж је у зони умереног стања. Јануар је најтоплији месец у години. У овом тренутку на сјеверу земље, дневне температуре су око +33 степени. Цела година на северу Аргентине је топла. Чак и зими не постаје хладнији од +22 степени.

Центар карактерише индикатори +26 лети и +17 степени зими. А на југу лети у просјеку +15 степени, зими – до -7.

Путовање у Аргентину најбоље је планирано за период од октобра до маја.

Време у Аргентини сада:

Аргентина - одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографије, мапа Аргентина - одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографије, мапа

Аргентина – кухиња

На формирање аргентинског менија директно су утицали народи који чине већину становника земље. Долазе из европских земаља. Поред тога, праћени су мотиви перувске, мексичке, чилеанске и бразилске кухиње. Али шпанске белешке и даље превладавају у природи кухања.

Месо на жару, без сумње, је најпопуларнија и омиљена храна. Аргентина је највећи светски испоручилац говедине. “Асадо” – ребра говедине кувана у ватри. Откривен је од стране локалних пастира Гауцхос, који у старим данима на ражњу изнад ватре до роштиља целих трупова телади.

Поховано месо служи пикантним сосом – “симицурри”. Добива се из различитих зачина помешаних са водом, шећером, сирћетом, уљима и сољем.

А најбољи десерт је пите “емпанаде” са различитим пуњењем. Међу напитцима, Аргентинци преферирају чај “мате”. Потроши се на неодређено време. А аргентинска црвена вина су позната широм свијета.

Аргентина – занимљиве чињенице

Страстни и сензуални танго долази из Аргентине. Ово је фолклорни плес који долазе из средњег века. У плесу учествовали су два партнера – мушкарац и жена. Јасна карактеристика је био јасан ритам и снажна снага.

Танго брзо постао светски познат. Ово је плес међусобне љубави. Важно је осјећати партнера у њему, пошто је много покрета потпуна и тренутна импровизација.

Најупечатљивија верзија порекла плеса је организовање такмичења, које су сређивали становници сламова умјесто крвавих борби.

У Буенос Аиресу постоји споменик овом плесу. Висина скулптуре је 3,5 метра.

Аргентина – Виса обрада

У 2009. години између Аргентине и Русије потписан је споразум о безвизном путовању грађана. За 90 дана Руси имају право боравка у Аргентини без виза. Поновљена посета се може обавити 180 дана након повратка из земље.

Аргентина – Амбасада

Амбасада Аргентине налази се у Москви на улици Садовој-Триумфална, кућа 4/10. Тел .: 232-99-92.

Мапа Аргентине

Аргентина - одмор, знаменитости, време, кухиња, излети, фотографије, мапа

1
Ссылка на основную публикацию
2019