Сјеча јагоде у јесен: када, гдје и како се садити јагоде. Карактеристике јесењег садње и пресађивање грмова јагода

Сјеча јагоде у јесен: када, гдје и како се садити јагоде. Карактеристике јесењег садње и пресађивање грмова јагода

Јагоде се разликују од јагода, не само по величини и укусу, већ иу агротекстима.

За пристојних принос јагода на првом месту за припрему доброг саднице, а најјачи утичницу формираног на бркови у рано пролеће и касно лето, у периоду када су температуре ваздуха и довољно мали влаге у земљишту.

Када је боље да се јагоде сипају у пролеће или јесен?

У већини случајева, боље је да се у августу посади млада јагода. У то време, фармери камиона имају доста слободног времена, нова садница се добро развила, а време је исправно за корење и раст биљака.

Због тога је у средњој зони боље од јула од 25. до 5. септембра биљка јагоде. На југу, садња јагода може трајати до средине октобра.

Земља за садњу јагоде у јесен

Овај усев није веома захтеван за плодност земљишта, не може донети плод само у мочварним подручјима. Али јагоде имају неке карактеристике које за почетнике вртларке стварају проблеме. Одједном га нападају штеточине, лоше плодови грмља или је непознато због чега се јагоде суше. Али искусни вртларци знају неке од суптилности за бригу за биљке које ће омогућити да расту добре добре жетве без много проблема.

Једно од начина невоље је јесење на јагодама. Овај период има неколико позитивних тачака:

1. Можете узгајати добру жетву уз мало труда;

2. Кретање јагода кревета и старих плантажа се могу успешно ажурирати за кратко време.

1

3. Биљке, замрзнуте у зиму, могу се лако и брзо поправити у пролеће;

4. Јагоде – веома воли влагу, јер је ова култура важна редовна заливање. Када јесењем садите нове биљке, можете смањити период заливања за 2-3 месеца;

5. При припреми тла за нова грмља могуће је додатно направити хумус и тресет, све до пролећа ће имати времена да делимично прођу у лако сварљиву минералну форму.

Да би се земљиште побољшало у башти са јагодама, корисно је посадити на њој сидералне културе (лупине или сенфа). Ово ће значајно смањити број штеточина и корова, обогатити га азотом и побољшати структуру тла. Додавањем сваком 1 м2, тресетом или старим хумусом може се значајно побољшати аерација земље.

Датуми садње јагода

Садња млади јагода раног пад (од 15. августа до 20. септембра), у сред јесени (од 25. септембра до 10. октобра), а садња у касну јесен, што је кулминирало у месец дана пре првог мраза. У различитим регионима земље, ови термини су веома различити. Оријент за ово питање је неопходан у периоду у којем јагода формира бркове. Жетва је боља за јагоде у садејству ране и средине јесени, позадне биљке могу бити озбиљно оштећене мразом.

Постоје ремонтантне сорте јагода које доносе плод два пута годишње, али у јесењој садњи јагода не може се оставити други усев. Од краја августа до краја септембра, најбољи је период за садњу јагода. У овом случају, нова плантажа ће се коријати добро пре првог мраза и формирати висококвалитетне плодове.

Садни материјал

Баштаци често уклањају вишак биљака у креветима јагода, током тог периода и треба купити саднице, тако да је лакше приметити знакове болести на биљкама. Одлична садница се може добити чак и од старих или запуштених плантажа.

Биће у реду да је локација за слетање подијељена на 4 дијела и на једном од њих сејати сидералне усјеве, а у јесен на овој жици биљке расте. Принос на једној од локација ће значајно порасти, док ће остала три “подмладити”.

На сајту можете добити садни материјал од јагоде, што захтева:

• Да бисте добили саднице, изаберите биљке са добрим воћним лежајем и без знакова обољења, ископајте 3 првог бриса који их остављају;

• Након појављивања розета на розетама, они морају имати тачку раста;

• Од јагода Плодна први оутлет формирана на бркове, ти принос и здравих садница, ако кореним розете на другог реда бркови, могу додатно да се храни из матичне фабрике и да ће много брже расти.

Добро развијене биљке имају мало бркова, али то не значи да је за постизање садница потребно коријење свих врста утичница. Придржавајте се правила “Мање је боље” и можете породици дати бобицама.

Одвојите потпуно обликоване биљке из мајчиног грмља, одрезане су непосредно прије пресађивања садница на стално место. Сајење треба обавити у вечерњим сатима или у облачном дану у преднапрегнутом тлу. Залијепите биљке без покривања земљишта с коријеним вратом грмља, након чега младе биљке треба обилно залијевати. У садњу саднице треба их покрити у врућем времену од сунчевих зрака, ако је потребно, и редовно опуштање тла око њих. Ако желите осигурати да у свакој рупи постану грмље јагоде, онда се саднице постављају у паровима.

Сјеча јагоде у јесен: када, гдје и како се садити јагоде. Карактеристике јесењег садње и пресађивање грмова јагода

Процес сајјења

Постоји неколико технологија:

• Годишња или вишегодишња култура;

• Широкопојасни и узаконични слетање;

• Гровинг он треллисес;

• Садња у одвојеним грмовима (у једној линији, у два или три реда).

Најчешће се јагоде узгајају на двострани начин на кревама ширине 1,2-1,4 м, са стазама између њих. Ова технологија је популарна захваљујући чињеници да је са овим растом лакше спасити јагоде од гљивичних болести и не постоји згушњавање садница. Тако можете кумулирати кревет са биљкама, на пример, бели лук који штити грмље од пужева.

Бест ова култура расте метод вишелинијске узан лежаја унутар 0,9-1,1 м. Између индивидуалних биљака заредом мора бити удаљеност од 40-50 цм, генерално, густина садње одређена узимајући у обзир изабрани тип.

Сјеча јагоде у јесен: када, гдје и како се садити јагоде. Карактеристике јесењег садње и пресађивање грмова јагода

Брига о плантажама

Чак и без садње сидерата, добијате пристојну жетву када посадите јагоде у јесен. Феед треба да започне у прољеће. На 1 м2 облоге од јагоде вам треба 8 кг хумуса, 90 г фосфорних ђубрива и 50 г калијумове соли. Поред тога, пожељна је локација на којој ће јагодица расти након раног поврћа, осим за кремасте крајеве, парцеле за купусом, паприком и кромпиром, након чега се у земљишту остану штеточине

Заливање

Јагоде добро расте само на влажном тлу, због тога је потребно редовно заливање. Још један позитиван квалитет садње јагода у јесен је да је за заливање потребно 2-3 месеца мање.

Пажљиво молим! Јагоде добро расте уз редовно заливање, али земљиште не може бити поплављено, јер то може проузроковати заразне и гљивичне болести.

За заштиту биљака од прекомерног заливања могуће је уз помоћ редовног отпуштања и мулчења, поред тога смањује загушивање локације уз јагоде. Као муљу добро је користити материјале као што су тресет, коси сидерати, слама, суве игле, које ће уштедјети топлину зими. Након појаве плодова, материјали за мулчање ће помоћи да јагоде буду чисте и здраве.

1
Ссылка на основную публикацию
2019