Најбоље сорте вишње за различите климатске области. Карактеристике сорти: њихове предности и мане (фотографија)

Најбоље сорте вишње за различите климатске области. Карактеристике сорти: њихове предности и мане (фотографија)

Вишња је једна од популарних баштенских култура.

За становнике наше земље позната је око 200 година.

Када јужна култура, захваљујући раду узгајивача, сада задовољава своје усеве не само становницима јужних регија.

Њена култивација је постала могућа у хладнијим подручјима.

Универзално признање слатке трешње било је због необично укусних и корисних бобица.

Најбоље сорте вишње за средњи појас

Култура је позната по својој дивној сорти. Али не могу се све његове сорте култивисати у овој траци Русије. За овај регион изведене су специјалне сорте које добро толеришу климатске особине. Све сорте ове ширине у вегетативном периоду подељене су у 3 групе.

Рано сазревање сорти. Збирка њихових плодова почиње у другој половини јуна. Они су сочни и мирисни, имају добар укус. Најбољи ране сорте вишања за овог региона су: “Ипут”, “Жута земљиште”, “Овстузхенка”, “Орел”, “Црвени Хил”, “Радитса”.

“Ипут”. Среднесрослаиа вишња, са широко пирамидалном круном. Цветање почиње средином маја. Бобице су тамно црвене, лако се одвоје од стабла, велике. Месо је густо, укус је сочан и сладак. Високо издржљива сорта слатких трешања, можете сакупити до 35 кг бобица са једног дрвета. Међу заслугама сорте је и отпорност на мраз, гљивичне болести и штеточине. Воћни лежај почиње тек након 5 година. Са превеликом количином влаге, плодови почињу да пуцају, погоршавајући њихов укус.

“Овстуженка”. Дрво није високо, са дебелом куглом. Период цветања вишње је почетком маја. Сорта се одликује великим и врло укусним бобицама, али се не једе до 5 година касније. Они су заобљени, тамно црвени (ближе црном). Месо је сочно, али не густо, влакно. Камен је мали и лако се одваја од целулозе. Вишња има високу отпорност на мраз, стабилан принос и није подложан штеточинама и болестима.

1

Најбоље сорте вишње за различите климатске области. Карактеристике сорти: њихове предности и мане (фотографија)

(сорта “Овстуженка”)

Средње зреле сорте. Зорење зрна почиње средином лета. Најбоље сорте са средњим зорењем су “Ревна среднеспелаиа”, “Аделине”, “Беаути”, “Фатезх”, “Ленинград розе”, “Вицтори”.

“Аделине”. Просјечно дрво је висине до 3-4 м, са изузетном пирамидалном круном. Прве боје појављују се од средине јула, у облику срца. Оне су велике (свако тежи до 6гр), тамно црвене са пулпом исте боје. Није густа, са црвеним соком. Камен је мали и лако се одваја од меса. Ова сорта има добру зимску чврстину. Прва плодова почиње за 4 године. Незнатан недостатак је просечан отпор код штеточина и просечан принос.

“Победа”. Дрво је високо са изузетно ретким круном. Већ на почетку јула, на њему је дубоко (до 7гр) тамно љубичасто воће. Веома су сочне, укусне (слатке са мало киселости). Месо је нежно и густо, са плитком, добро уклонљивом костом. “Победа” је позната по својој високој отпорности на мраз. Сорта не припада високоприносним врстама, а први плодови могу се добити само за пето годину. Разноврсност није самопозитивна и лако се излаже гљивичним обољењима.

Најбоље сорте вишње за различите климатске области. Карактеристике сорти: њихове предности и мане (фотографија)

(сортирај “Вицтори”)

“Лепота”. Високо дрво трешње формира пирамидални облик танке круне која се шири. Црвене боје, као и све сорте средњег сазревања, у првим данима маја. Почетком јула можете уживати у својим првим златним и црвеним ружичастим плодовима. Велики су, тежина сваке бобице је око 8 гр. Месо воћа има кремасту боју. Кости су мале и добро одвојене од целулозе. Можете оцијенити укус првих бобица за 4 године. Одрасло дрво слатке трешње може издржати 20 кг бобичастих перади годишње.

Сродне врсте сазревања. Мираност сорти касних вишње је крајем августа. Најзаступљеније сорте укључују: “Веда”, “Ревна касни зрење”, “Мицхуринка”, “Тиутцхевка”, “Брианоцхка”.

“Брианоцхка.” Средња сорта трешње, висина стабла не прелази 3,5 м. Цветни период је крајем маја. Има велике, срце обликоване, тамно црвене плодове са густим месом. Они се лако одвајају од педицела. У плоду постоји мала кост. Добро се уклања из целулозе. Активно сазревање сорте почиње крајем јула. Период плодирања почиње 5. године. Има високу зимску чврстоћу (издржава пад температуре на -30Ц), принос. Сорта је отпорна на кокомикозу, али отпорност на монилиазу је мала.

«Мицхуринка». По мишљењу вртлараца, ова сорта је једна од најбољих касних вишње ове траке. Висина стабла достиже 3,5 м. Његова круница је благо подигнута, округласта, средње густине. Као и све касне сорте, она касни. Воће су округласте, средње величине, тамно црвене. Воћњаци окусу слатко кисело са сочним, густим месом. Врло издржљива и зимско-издржљива сорта има просечну подложност болестима.

Најбоље сорте вишње за различите климатске области. Карактеристике сорти: њихове предности и мане (фотографија)

(сорта “Мицхуринка”)

Ово је само мали део најбољих сорти слатких вишње, који су добро уситњени у средини бенда. Сваку од ових сорти тестирају и процењују вртларци. Уз одговарајућу негу трешања захваљују се добром жетвом и укусним бобицама.

Најбоље трешње за јужне регионе

Трешња долази из јужних регија. То лако толерише типичне климатске услове, добро се добро фруктира. Количина култивисаних сорти утиче на њихову различитост.

У погледу сазревања, трешња се дели на сорте:

• Веома рано;

• рано.

Најбоље сорте трешања веома раног периода сазревања

“Руби Еарли” има редован висок принос. Отпорно на зимске промене температуре. Има мале плодове са просечном масом од око 3,5 гр. Долазе у два облика: заобљени или овални. Црвено месо има благи, слатко кисели укус. У почетку, првих јагода може се уживати од средине маја.

“Пинк рано” био је одгајан дуго времена посебно за култивацију у овом региону. Добро прилагођени и лако толеришу све климатске аномалије. Воће могу бити средње величине или веће. Њихова тежина достиже 7гр. Кремасто жуте боје са бледом ружичастом флоушином, округлог или округлог облика. Бела пулпа је сочна, нежна, са пријатном киселином. Сорта је отпорна на ефекте болести и штеточина.

“Рани Краснодар”. Па толерише локалне зиме са температурним флуктуацијама. То показује добар принос чак иу врућем и сувом љету. Воће су мале, округле, тежине до 5гр. Њихова пулпа са пријатним благим мирисом, слатка, не густа. Плодови почињу првих дана јуна.

Најбоље сорте вишње за различите климатске области. Карактеристике сорти: њихове предности и мане (фотографија)

(сорта “Еарли Краснодар”)

Ране сазревања сорти јужног региона

“Валери Чкалов”. Упркос чињеници да је сорта трешње узгајана почетком 20. века, и даље је популарна. Дрво је зими издржљиво, отпорно на директну сунчеву светлост. Воће у облику срца, црвено, довољно велико (тежина до 9г). Њихова густа, црвена пулпа је слатко киселина са племенитим мирисом. Окус бобица зависи од временских услова. Ако се сазревање плодова поклапа са топлим и сувим временом, онда су сочне и слатке. Али са хладним и кишним временом, бобице изгубе сладакост, појављује се киселина. Плодови почињу почетком јуна.

Најбоље сорте вишње за различите климатске области. Карактеристике сорти: њихове предности и мане (фотографија)

(Вариети “Валери Цхкалов”)

«Лесиа». Ова сорта има константно висок принос. Чак и са младим стаблом под неповољним климатским условима, хортикултуристи успевају да добију високе приносе. Воће су велике (тежина достиже 8гр). Имају облик кордеа, у боји су близу црном. Пулпа је слатка, са благим киселим, тамно црвеним, густим. Активно сазревање бобица почиње у првим данима јуна. Њихов укус не утичу на временске услове. Бобице не праве прекомерне количине влаге. Сорта има просечну отпорност на штеточине и болести.

Најбоље сорте вишње за различите климатске области. Карактеристике сорти: њихове предности и мане (фотографија)

(сортирај “Лесиа”)

“Може црн”. Одликује се раним цветањем и воћајем. За 3 године можете добити прву жетву. Сорта је веома приносна. Од одраслог стабла, вртларци могу доћи до 80 килограма годишње по сезони. Плодови нису велики, са добро одвојеним костима. Бобице су равне, укусне и сочне. Сорта се не плаши штеточина и болести. Недостатак – лоша преносивост.

Много сорти је било развијено и прилагођено овом региону. Најбоље сорте вишања намењених за гајење у јужним регионима, су: “Лепота Кубан”, “Даибер црно”, “Велвет”, “Горски девојка”, “Јарославка” Даки “. Укупно на листи има око 30 врста слатких трешње. Њихова отпорност на временске услове, карактеристике укуса провјерава се годинама.

Најбоље сорте вишње за сјеверне регионе

Захваљујући раду одгајивача, постало је могуће развити трешње у сјеверним регионима. Разноликост зонских сорти није тако сјајна као у другим регионима. Најбоље сорте вишње су: “Кид”, “Денис Иеллов”, “Еарли Бранд”, “Поетри”, “Диана”, “Цхермасх”. Ове сорте се не плаше мраза и добро су прилагођене локалној клими.

“Денис је жут.” Разноврсност је добро прилагођена локалној клими. Добро издржава пролећне мразе, а плодови имају довољно времена да сазре у кратком љето. Вишња има добар принос, отпоран на штеточине и болести. Фруктификује се само 5-6 година. Плодови су средње величине, добро су укусни и имају сочну пулпу. Бобице се добро чувају и транспортују, погодне за техничку прераду.

Најбоље сорте вишње за различите климатске области. Карактеристике сорти: њихове предности и мане (фотографија)

(Сорта “Денис жута”)

Рана марка. Сорта је довољно продуктивна и зими издржљива. Древеса су мала, са 6 година. Плодови су тамно црвени, испод просечне величине, са добрим карактеристикама укуса. Камен је мали, лако се одваја од меса. Бобице нису погодне за прераду и користе се само свеже. Сорта има просечан отпор на болести и штеточине.

Готово све култивисане сорте слатке трешње су само-воће. Да би добили културу, вртларима је потребно посадити неколико својих дрвећа, који имају приближно исти период цветања. Све варијанте су фотофилне, не воле водо-воду и захтевају тло.

Према америчким психолозима, вишње утичу на карактер особе. Љубитељи ове културе се одликују љубазним и нежним карактером, одговорношћу.

1
Ссылка на основную публикацию
2019