Јагоде су огорчене – како уклонити горког каснијег? Зашто дивље јагоде и дивље јагоде џемпера

Јагоде су огорчене - како уклонити горког каснијег? Зашто дивље јагоде и дивље јагоде џемпера

Јагоде јагоде, припремљене од шумских плодова, је неупоредива деликатеса.

Много је мирисније од мармеладе од вртне јагоде, али има карактеристичну особину: дивља јагода је горка.

И специфична горчина може се осјетити у свјежим бобицама, иу кувани шећером. Зашто се ово дешава?

Зашто је дивља јагода горкога?

Стручњаци кажу да се све ради о малим костима које су у шкрлатним слатким бобицама. Често се и јагоде сакупљају у боровим шумама. Да ли постоји веза са горком смолом љепота борова, није јасно. Али чињеница остаје.

Штавише, горчина и даље траје чак и при кувању. Зашто су дивље јагоде и дивље јагоде горког? Ствар је поново у тврдим костима јагода. Нажалост, они не губе свој карактеристичан горак укус у топлотном третману јагодичастог воћа.

Неко не обраћа пажњу на ову особину, али некоме се озбиљно бави. Искусне љубавнице, на срећу, дуго су користиле трикове који омогућавају да грицкарски укус јагода буде невидљив или се чак и ослободи.

Међутим, морате схватити да постоји још једно објашњење за специфичан укус. Ако се не ради о костима, зашто су дивље јагоде и џем јурке горких? Ствар је у томе што шећер не може бити горак, али шећер, спаљен као резултат неискорног кувања. Ако се изгори током карамелизације, џем ће нужно бити горак.

Како спасити мармеладе од шумских јагода од горчине

Постоји неколико начина да се ослободите горчине у шуми и заварите “нормални” мам са традиционалним укусом. Неки начини могу изгледати чудно, али они раде! Упркос чињеници да је дивља јагода горка од костију, можете овако укинути овај укус:

• приликом кувања додајте грубо црвену или црну рибизлу у сируп;

1

• кувати јагоде с малом количином боровнице или бруснице;

• ставите сребрну одећу (кашику, вилицу) приликом кувања џема директно у сливу с кувањем бобичастог сирупа;

• Загрејати џем с великим, очишћеним шаргарепом.

Мешавањем са осталим јагодама даје џем од јагоде додатни укус и укус. Али специфична горчина напушта.

Најлакши начин за оне који желе да сачувају укус природне јагоде је да се припреми шаргарепу у сливу. Укус поморанџе не утиче на укус финалног јела. Један поврће је довољно ако запремина џема није већа од 2,5 литра. Када се бобице затамне током кувања, а пена нестаје, потребно је уклонити шаргарепу и одбацити га. Обично се то дешава пола сата након почетка кувања.

Важно је не варати џем: у овом случају, ослободити се горчине неће успети. Да бисте избегли спаљивање, боље је кувати јагоде у једном тренутку.

Ако љубавница брине о питању, зашто су дивље јагоде и дивље јагоде горког, она може без кувања. Диван начин жетве је једноставно сипати јагодицу шећером и очистити га на хладноћи.

Можете покушати и дати пет минута: додајте јагоду шећером у врелину, 5 минута да сипате, прелијте стерилисане тегле и ролите. Цоол на уобичајени начин, то је наопако и укус.

Још један необичан начин кувања јам од јагода – Понављајте петоминутно кување неколико дана све док деликатесност не постане уобичајена густина за џем од јагода. Схема је следећа:

• Почните кување ујутру, доведите до вреле, кухајте пет минута;

• ставите џем на ваздух под сунчеве зраке, везујући посуду газом;

• донијети вече у собу;

• Поновите поступак ујутру;

• Поновите кување док џем не добије жељену конзистенцију.

Током кувања, неколико пута промешајте садржај базена како бисте избегли шећераност.

Рецепти џема од шумских јагода без горчине

Да бисте припремили традиционалну јам-пиатиминутку, потребно је да узмете следеће састојке:

• три чаше дивље јагоде;

• пола чаше црвене рибизле;

• чашу белог шећера.

Комбинирајте бобице, исперите (врло нежно) хладном водом. Залијите јагоде и рибизле шећером и оставите неко време. Када бобица даје сок, доведите до вреле, лагано мешате како бисте спречили спаљивање и уклањање пене. Када сируп почне да вре, кувати точно пет минута и одмах прелити тегле.

Други рецепт избјегава сагоревање (ово је уобичајени проблем који се госпођа сусреће приликом кувања дивљих јагода). Састојци:

• литар козе од јагода;

• једну и по чашу шећера;

• пола наранџе.

Да бисте сортирали бобице, попуните их шећером и оставите на дан. Јагоде треба да дају сок. Кувајте га у три сета. Дајте сируп до вреле воде, вреле пет минута, уклоните са врућине. Ако је пена, уклоните је.

После 15 минута поново укључите ватру, поновите петоминутно кување, искључите ватру. Исцедите сок од наранџе, уђите у џем и врелите масу трећи пут. Ширите се на тегле, окрећите и хладите под густим старим ћебетом. Држите овај мач боље на хладном, тако да се не погоршава.

Упркос специфичној светлости горчице, шумска јагода има фантастичну необичну арому. Поред тога, отклањање горчине је прилично једноставно, ако користите доказане методе.

1
Ссылка на основную публикацию
2019