Lavander: gojenje dišeče in zdravilne rastline v primestnem območju. Vse o rastoči sivki: setev, navezovanjem, škodljivcem

Lavander: gojenje dišeče in zdravilne rastline v primestnem območju. Vse o rastoči sivki: setev, navezovanjem, škodljivcem

Lavender – južni polovični grm, v naravi na gorskih pobočjih Sredozemlja.

Vendar pa je v poletni rezidenci precej enostavno, ker je nezahtevna in ima nedvomne prednosti: poleg cvetlične dišave lahko uporabite tudi kot naravno sredstvo, kozmetična sestavina in začimba.

Lavanda: gojenje. Izbira sadilnega materiala, semena

Semena sivke sijajo v septembru, zato jih je bolje kupiti jeseni. Njihova kalitev (če je shranjena v papirnati vreči pri temperaturi + 12-18 ° C), ostaja dolgo časa. Po dveh letih skladiščenja pred setvijo potrebujejo stratifikacijo.

Pri nakupu sadik ali rastlin upoštevajte videz rastline in njenega koreninskega sistema: biti morajo zdravi, brez znakov poškodb škodljivcev. Pri izbiri sadilnega materiala je treba voditi tudi podnebne razmere v vaši regiji.

Kakšno sivko lahko izbirate za gojenje?

Obstaja več kot 20 vrst sivke. Razlikujejo se po barvi cvetja, višini grmičevja, obliku socvetja. Med njimi so najbolj znani:

Lavender široko krilo (francosko) – Grm do višine 130 cm s širokimi listi. Ima močno aromo. Na steblu istočasno rastejo do 3 socvetja. Barvna paleta socvetja je široka: odtenki vijolične, modre, roza, bordo, bela. Ni zimske trdnosti (dopušča samo zmrzal do -15 ° C). V Rusiji se ne gojijo na prostem, lahko rastejo samo v cvetličnih policah, pozimi jih je treba spraviti v hladno sobo s + 5-10ºС.

Lavender cog – kompakten toplotni polžni grm do 30 cm visok, raste predvsem na južnih širinah. V zmernem podnebju se ta vrsta goji kot lončnica. Ta sivka je zelo dekorativna: listi so srebro izrezljani, socvetje so velike, njihova barvna paleta pa so vsi odtenki vijolične.

Lavanda. Je medicinsko, angleško, zimzeleno, resnično. Gre za podolgovat polžni grmiček s pedunci do višine 1 m. Cvetuje junij-julij z rese majhnih cvetov.

Naravnata lavanda kot najhladnejša (zadržuje zmrzali do -25 ° C) je primerna za gojenje v naši državi. Ta vrsta ima številne sorte, ki so razdeljene v pritlikavec (višina grmišča 15-45 cm), srednje velika (45-60 cm) in visoka (več kot 60 cm). Za srednjega razreda so najbolj primerni Munstread, Hidcote, Royal Blue, Felice, Alba. Od zonskih sort priporočajo Benetza, Voznesenskaya 34, Yuzhanka, Lublin Semko. V južnih regijah, poleg zgoraj navedenih sort, lahko rastejo tudi: Record, Isida, Stepnaya, Early, B-34, Sineva, Krymchanka.

1

V severnih regijah sivka ne goji na prostem. Lahko ga posadite v kadi ali cvetlice, ki se lahko s hladno zaskočitvijo prenesejo v zavetje.

Lavanda: gojenje. Sejanje in sajenje

Mesto za gojenje sivke je treba izbrati takoj, ker ne prenaša presadka. Poleg tega lahko raste na stalnem mestu že več kot 20 let. Lavanda v naravi raste na skalah, pobočjih gore na slabih kamnitih tleh. Na njej je treba zagotoviti enake pogoje. Bolje je izbrati za njo sončno mesto na jugu ali jugozahodni strani mesta. V senci sivke ne bo nobenega bogatega cvetenja. Nižja in poplavljena območja tudi niso primerna za gojenje sivke. Če primerne lokacije ni mogoče najti, je sivina posajena v 40 cm visokih ležiščih, po predhodno nameščeni drenaži iz drobljenega kamna ali klišeja.

Sivkasta sivka raje zmerno kamnita ali peščena, brez stagnacije vode z rahlo alkalno ali nevtralno reakcijo. V težkih gnilih tleh je treba dodati apno, kompost, pesek. Na visoki ravni podzemne vode je potrebno skrbeti za drenažo.

Čas: Semena so posejana na prostem v oktobru. Sadnice lavande so posajene spomladi po koncu zmrzali. V južnih regijah lahko pristanejo zgodaj jeseni.

Rastočo sivko iz semen

Za rast sivke iz semen potrebujejo stratifikacijo. Začeli so to storiti v februarju. V loncu z mokrim šotorom ali peskom se semena posežejo, prekrijejo s filmom ali steklom in jih pustite v hladnem prostoru s temperaturo + 3-5ºС (klet, klet, hladilnik) 30-40 dni. Občasno prezračujte vsebnik in odstranite kondenzat. Nato se vsebnik prenese v toplo sobo za kalitev. Optimalna temperatura za to je + 15-20 ° C. Bolje je, da sadike postavite na lahka okna, tako da se ne raztezajo. Ko se pojavi 4-6 listov, se sadike potapljajo v ločene lončke. Da bi spodbudili kroženje vrhov, se rastline nabirajo čez 5-6 parov listov. V odprtem prostoru se mlade rastline presadijo v maju po prehodu mraza. Cvetoče rastline že drugo leto.

V jeseni (v oktobru) lahko semena takoj zasadite v tla ali hladno rastlinjak. Sejamo do globine 4 mm, potresemo s peskom in nekoliko navlaženo prstjo. V zimskem času morate na tem mestu dati več snega.

Odrasli potaknjenci sivke

Lažji način rasti sivke je potaknjenec. V srednjem delu Rusije se izvaja poleti (od konca junija do začetka julija). Najbolje je, da se potaknjenci uporabljajo srednji deli polletnih, enoletnih poganjkov. Odrezali so na koščke dolžine 10 cm, od spodaj pa so listi najbolje odrezani. Spodnji konci potaknjencev so potopljeni v rooting agent (rootstock, heteroaxin) in posajeni v rastlinjaku v pripravljeni prsti (šota in pesek 1: 1). Korenine se bodo pojavile približno mesec dni kasneje. Na stalnih mestih, ki so ukoreninjeni, so zasajeni do sredine avgusta.

Lavander: gojenje dišeče in zdravilne rastline v primestnem območju. Vse o rastoči sivki: setev, navezovanjem, škodljivcem

Rezanje sivke

Gojenje sivke s plastmi

Prav tako je mogoče razširiti sivke s plastmi. Za to vznožje so spodnje steblo nagnjene na tla, položene v plitilnem utoru (globine 3-5 cm), posutosane z zemljo ali z zatičem. Poleti se tla v teh krajih vzdržujejo v rahlo vlažnem stanju. Naslednjo pomlad, lahko nove rastline ločite od matere.

Razdelitev grmovja

Za razmnoževanje sivke z delenkami bush v oktobru, rezani na višino 8-10 cm in hribi, tako da med poganjki ni bilo praznin. Naslednje poletje bo mlada rast. Jeseni je že mogoče razdeliti grmovje.

Pred sajenjem je treba pripraviti sivke s sivino in sedež:

• koreninski sistem grmov je namočeno v vodi 60-90 minut;

• Za boljši ugriz so rezani konci poganjkov;

• Humus in pesek se doda v jamo, globoko 30 cm;

Priporočena gostota sajenja sivke 3-5 rastlin na 1m2. Interval med rastlinami je odvisen od rasti določene sorte in se giblje od 50 do 120 cm. Če je grm posajeno sam ali kot trak na cvetličnih gredicah, mora biti njeno območje hranjenja najmanj 0,5 m2. Pri ustvarjanju potaknjencev, robnikov in ograj za ustvarjanje učinka “neprekinjene preproge” je razdalja med rastlinami polovica višine grmovnice.

Lavanda: gojenje. Nega, gnojenje

Skrb za sivko je precej preprosta: zalivanje, rahljanje, dodajanje prelivov, obrezovanje in zatočišče za zimo.

Zalivanje. Lavanda je odporna proti suši in ne marava vode. Voda, ko se posuši tla, usmerja vodni tok pod koren, da ne pride na listje. Prekomerno zalivanje bo povzročilo razpad korenin in porumenelost stebel.

Obrezovanje. Če sivka ni obrezana, potem kot stari, je izpostavljena dnu, izgubi okrašenost. Takoj po cvetenju ni treba odrezati, saj to povzroči kasnejši porast poganjkov, odpornih proti zmrzali. Jeseni se poganjki skrajšajo za 1/3. Lani spomladi so odstranjeni socvetje.

Lavander: gojenje dišeče in zdravilne rastline v primestnem območju. Vse o rastoči sivki: setev, navezovanjem, škodljivcem

Obrezovanje sivke

Zavetje. Pri zimskih snegih z močnimi zmrzali (pod -25 ° C) lahko sivkasto grm zamrzne, zato jih je treba pokriti. Zavetje mora biti svetlo in ne zadrževati vlage. Optimalna uporaba za ta smrekov lapnik. Uporaba žagovine ali suhega listja ni priporočljivo, sicer se lahko začne sivka sivka vyprevat.

Hranjenje. Pomladi se med aktivnim rastlinjem pomladi spustijo dušikova gnojila: sečnina ali amonijev nitrat (1 žlica na 10 litrov vode). Namesto mineralnih pripravkov lahko uporabite vodno raztopino Mullein (1:10). V drugi polovici poletja se krmljenje ustavi, sicer se poveča listje, rastline ne bodo imele časa pripraviti na zimsko obdobje. Če kompostirate zemljo okoli grmovja, je to dovolj za krmo rastlin.

Zbiranje in shranjevanje sivke

Če se sivka izvira iz praktičnih razlogov, mora biti žetev v najvišjem cvetenju. V tem obdobju cvetove sivke vsebujejo največjo količino eteričnih olj in imajo bogato barvo. Suha cvetica strelja v senčenem in prezračevanem prostoru, vezana v svežnjah. Po sušenju se cvetovi prevzemajo in shranijo v neprozornih pločevinah, hermetično zaprti.

Uporaba sivke

Ko ste posadili sivko na svojem območju, vam ne bo žal, ker ima široko paleto aplikacij. Ta obrat bo edinstven čar mestu. Lavender dobro izgleda v rabatki, robniki kot ozadje, rockery. Harmonično, njegova kombinacija z vrtnicami, ki bodo hvaležne za to sosesko: eterična olja sivke prestrašijo uši in pajkovo pršico. Lahko ustvarite sončno sredozemsko cvetlično korito s sajenjem sivke z rdečimi dnevnimi lističi, ognjičem in ognjami. Poleg tega barva sivke ni omejena le na vijolične odtenke. To vam omogoča kombiniranje z drugimi kontrastnimi rastlinami. In lahko ustvarite “medicinsko” posteljo, ki združuje zasaditev sivke z meto, žajbelj, origano, rožmarin, meliso.

Lavanda je dober med, njegova aroma privlači čebele, ki istočasno oprašujejo in cvetijo rastlinske kulture na vaši spletni strani.

Eterična olja sivke odbijajo molji, kokošnjaki, moli. Zato je priporočljivo, da posadite lavandne grme vzdolž obrobja krompirjevega polja ali na ležiščih med koreninami.

Ta začinjena zelišča bo pripomogla k raznolikosti in dala “lajšanje” tradicionalnim jedem in pijačam.

Sušene cvetove sivke se uporabljajo za okrasitev notranjosti v slogu Provence, dežela, pa tudi za aromo posteljnine, prostorov.

Glavni škodljivci in načini za njihovo reševanje

Agalmatium dvojno lobanje – žuželke (velikosti do 6 mm), ki škodujejo eteričnim rastlinam, vključno s sivko. Prebiva predvsem na jugu Rusije. Na spodnji strani listov samice ležijo prezimovanje jajčec, ki so zaradi svoje lepljivosti pokrite s prahom in postanejo kot majhne komolce blata. Izvaljene ličinke in odrasli jesti liste, ki so prekrite s pikami, lisami in počasi izginjajo. Za boj proti tem škodljivcem je potrebno uničiti plevel, če so rastline močno prizadete, se uporabljajo insekticidi.

Rainbow Beetle poškoduje francosko in žvano sivko. Zberi ga iz rastlin z roko.

Lavander: gojenje dišeče in zdravilne rastline v primestnem območju. Vse o rastoči sivki: setev, navezovanjem, škodljivcem

Rainbow Beetle

Penny Slobbering – polifagni škodljivec dolžine do 5-6 mm. Ženske polagajo jajca na dnu poganjkov, iz katerih so ličinke rojene spomladi. Živijo v peni, ki se hranijo na spodnji strani listov in poganjkov. Poškodovani deli rastlin se zrušijo in deformirajo. V primeru masovne škode na grmovju se uporabljajo kemični preparati Inta-Vir, Fufanon.

Selenopharyphus bled – hrošč rjave barve s kapljično obliko telesa. Ženske so avgusta in septembra prezimile jajca, iz katerih ličinke zapustijo v zgodnjem poletju. Tako kot odrasle žuželke krmijo z listi sivke. Za boj proti tem škodljivcem uporabite insekticide.

Lepironia Previdno – Brownhopper. Škodo povzročijo imago in ličinke, ki sproščajo tekočino, ki mehča steblo sivke. Nastane na stebelih na višini 20 cm od površine tal. V krajih poškodb streže razpoke, moti prehrana zgornjih delov rastline. Poškodovana stebla postanejo tanjša, lažja, ukrivljena in nato vihra. Za zatiranje škodljivcev v maju se izvajajo insekticidi.

Septoria – glivična bolezen. Pojavi se na listih z veliko okroglo rdečkasto-rjavih madežev. Ugrabljeni listi vihrajo in padajo. Razvoj bolezni nastane v mokrem in toplem vremenu. Bolne rastline se zdravijo s pripravki, ki vsebujejo baker.

Alternaria – bolezen, ki jo povzroča patogena gliva Alternaria. Prvi znaki se kažejo pri nagubanju in rumenjenju spodnjih listov, nekrotičnemu patchiness na stebelih. Konica in stranski poganjki vihra. Poškodovani deli rastlin se odstranijo, preostanek pa poškropi s tekočino Bordeaux, Fundazolum, Maxim.

Siva gniloba povzroča Botrytis cinerea glive. Bolezen se razvije v vlažnem in hladnem poletju. Na listih in steblih se oblikujejo rjave, mokre lise s sivim cvetjem. Okužene rastline se ne odzovejo na zdravljenje, odstranijo in spali.

1
Ссылка на основную публикацию
2019